BOZUK DÜZEN AKORT

UZUN SAP BAĞLAMAYI BOZUK DÜZEN OLARAK AKORT EDECEĞİZ :

Önce tekne boyunu ölçüyoruz.

tekne

.

Tekne boyunu 40 cm ölçtük. 40 tekne için tabloya bakıyorum, (tablodaki değerler tel kırma olasılığına karşı biraz kalın yazılmıştır. Ama yine de yaklaşık değerlerdir)

En alttaki teli  B3  yapmam gerekiyormuş.

En alttaki ince tele tezeneyi vurdum. Akort aletine baktım ne gösteriyor ?

G2 gösterdi. Teli gerecek miyim, gevşetecek miyim ?

sıralama tablosuna bakıyorum :

G2  den (hedeflediğim) B3 e gitmek için teli biraz germem gerekiyor.

Gerdim.Tezeneyi yine vurdum.Akort aletine baktım ne gösteriyor ?

Bu kez  D3  gösterdi. Sıralamaya bakıyorum B3 ün yine solunda kalmışım.

B3 e gitmek için teli biraz daha geriyorum.

Tele bir daha vurup yine akort aletine bakıyorum

Akort aleti C4 gösterdi.

Sıralama tablosuna bakıyorum


(Hedefim olan) B3 ün ilerisine geçmişim. Teli az gevşeteceğim. Az gevşettim tele vurdum Akort aletine baktım

A3 gösterdi.

B3 e çok yaklaşmışım, teli azıcık gereceğim. Teli Az gerdim  tezeneyi vurdum akort aletine baktım:

B3 gösterdi.  Oh be nihayet…

Alt teli (B3) Si sesine akort etmiş oldum.

Sonra,  bir üstteki kardeş ince teli de aynı sese akotluyorum.

Sonra da, bir üstteki  sırma teli Si ye akort ediyorum ama onunki  B2 yapılacak

Böylece alttaki üçlü grubu akort etmiş oldum.

.

.

.

.

bozuk

SORU: O zaman alt telleri hep LA ya çekelim neden başka seslere çekiyoruz ki ?

YANIT : Bağlamanın büyüklüğü bizi buna zorunlu bırakıyor. Örneğin 38 tekne bağlamanın alt tellerini LA ya çeksek teller biraz gevşek kalıyor. Akustik olarak daha doygun gümbür gümbür bir ses alamıyoruz. Ama DODİYEZ e çeksek Daha Güçlü parlak bir ses elde ediyoruz.


.

.

Eğer Alt teli başka seslere çekmek gerekirse : Aşağıdaki 3 tablodan

yararlanabilirsiniz.

NOT:

Uzun sap bağlamada tüm perdeler,  Alt telin  LA ya akort edildiği duruma göre adlandırılmıştır. Bu nedenle

Uzun sap bağlamanızda DO ya bastığınızda DO sesi versin,     Mİ ye bastığınızda Mİ sesi versin istiyorsanız.  Alt teli LA ya çekmeniz gerekir.

ANA SAYFA